Dostęp do Internetu oraz coraz większy wybór zagranicznych towarów spożywczych stwarza niemal nieograniczone możliwości kuchennych eksperymentów. Coraz częściej rezygnujemy z tradycyjnych, polskich dań na rzecz odkrywania nowych, orientalnych smaków. Poznając kulinarny świat warto wybrać się poza Europę: wszystkie kontynenty obfitują w potrawy, których przygotowanie – a później próbowanie – będzie wspaniałą rozrywką dla całej rodziny.
Kuchnia australijska – w przeciwieństwie od dań azjatyckich czy amerykańskich – jest w naszym kraju bardzo mało rozsławiona. W rzeczywistości smaki tego kontynentu bazują na typowych, europejskich potrawach, które do Australii napłynęły wraz z imigrantami z Anglii i południowej części Europy. Australijczycy bazują na potrawach z gotowanych i duszonych warzyw, mięsiwach z rusztu oraz mieszanki wschodnich i zachodnich przypraw. Aby naprawdę poznać smak kontynentu warto skupić się na deserach: to właśnie tutaj została wymyślona słynna pasta vegemite (gęsta, ciemnobrązowa masa używana jako dodatek do kanapek, tostów i naleśników) oraz kokosowe ciasteczka anzac.
Kuchnia australijska obfituje także w owoce morza (również łatwo dostępne w Polsce) oraz gęste zupy na bazie warzyw strączkowych. Większość z dań regionu możemy z łatwością przyrządzić w Polsce, wykorzystując w tym celu świeże, lokalne składniki. Choć Australijczycy mają kilka przekąsek, które są zarezerwowane tylko dla najbardziej odważnych – to właśnie tam możemy spróbować pieczonych, białych larw – większość z nich możemy z sukcesem zaserwować na rodzinnym obiedzie.