Bułgaria jest państwem zlokalizowanym w południowo-wschodniej części Europy. Ze względu na sąsiedztwo Morza Czarnego i ukształtowania jej krajobrazu jest jednym z najchętniej odwiedzanych krajów podczas urlopów czy różnego rodzaju wycieczek zagranicznych. Zwiedzanie Bułgarii stało się dużo prostsze od roku 2007, kiedy to wstąpiła ona do Unii Europejskiej.
Decydując się na zagraniczny wyjazd, warto zapoznać się ze zwyczajowymi daniami i na miejscu ich spróbować. Tradycyjna kuchnia bułgarska jest bardzo podobna do kuchni pozostałych krajów bałkańskich. Doszukać się w niej możemy również potrawy z kuchni włoskiej, grackiej czy rosyjskiej. W menu Bułgarii znajdziemy niezliczoną ilość sałatek i przekąsek, do których przygotowania wykorzystuje się wiele rodzajów warzyw. Najważniejszymi składnikami są tutaj również produkty mleczne, takie jak jogurty oraz wina i różnego rodzaju napoje alkoholowe. Najpowszechniejsza wśród alkoholi jest rakija, uważana za tradycyjny narodowy napój, której bardzo znana odmianą jest śliwowica. Do głównych dań kuchni bułgarskiej należą różne rodzaje zup (tarator, pomidorowa z serem, bob czorba czy topczeta), jak również gulasze przygotowywane z mięs: jagnięciny, kurczaka, wołowiny czy wieprzowiny. W karcie potraw znajdują się też takie, których bazą jest cienkie ciasto filo przygotowywane z mąki, oliwy, wody oraz soli i roztopionego masła.
Oprócz tego warto również rozsmakować się w deserach i wypiekach. Najpopularniejszym, nie tylko w tym rejonie, jest bakława. Wypiek ten przygotowuje się z wielu warstw ciasta filo, przełożonych pokrojonymi migdałami lub orzechami i polane lukrem.