Czasy, które nastały nie sprzyjają gotowaniu posiłków w domu. Ciągle jesteśmy zajęci, brakuje nam czasu nawet na wypicie filiżanki herbaty, a co tu mówić o ugotowaniu porządnego, domowego obiadu. Łatwiej jest wpaść do baru czy bistro, zamówić jakieś szybkie danie i zjeść na stojąco, lub nie wychodząc z pracy zamówić jedzenie przez telefon.
Ale zdarza się wolny dzień, gdy nagle okazuje się, że mamy trochę czasu i można by ugotować domowy obiadek.
Do przyrządzenia gorącego posiłku nie trzeba wielu składników, ale z pewnością potrzebny jest piec kuchenny.
Wśród sprzętu AGD możemy przebierać i wybierać. Mamy kuchenki elektryczne, indukcyjne, samodzielne płyty ceramiczne i osobne piekarniki, malutkie piecyki szklane zwane kombiwary, ale tradycyjna kuchnia gazowa z piekarnikiem będzie równie dobra jak każda inna.
Kuchenki gazowe z piekarnikiem swego czasu służyły wszystkim, którzy w mieszkaniach mieli instalację gazową. Pierwsze kuchenki montowane w mieszkaniach były tylko na gaz z sieci, a piekarniki nie były zaopatrzone w termometr, z powodu czego trudno było „upilnować” przed przypaleniem potrawę pieczoną w piekarniku. Temperaturę regulowano zmniejszając płomień gazu. W późniejszej produkcji kuchenek, w piekarnikach zaczęto montować termometry, więc łatwiej było już ustawiać płomień na odpowiednią temperaturę.
Używanie kuchi gazowych jest bardzo powszechne. Na takiej kuchence ugotujemy potrawy dużo szybciej niż na elektrycznej czy indukcyjnej, co ma znaczenie w przypadku ograniczonego czasu.
Dodatkowym atutem kuchenek gazowych jest fakt, że w przypadku awarii prądu nasz sprzęt, jako że działa na gaz, spełni swoje zadanie bez problemu.