TRUFLE

0
30

Składniki:

20 dag gorzkiej czekolady ( 2 tabliczki)
5 dag masła (1/4 kostki)
1/3 szklanki kakao
7 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka spirytusu lub winiaku

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (pokruszoną czekoladę włożyć do miseczki, dodać parę łyżek wody, miskę postawić na garnku z gotującą wodą i mieszać aż czekolada całkiem się rozpuści). Masło utrzeć z 5 łyżkami cukru pudru dodając po łyżce wystudzonej, ale jeszcze płynnej czekolady. Do masy wlać alkohol i dokładnie wymieszać, a następnie wstawić do lodówki.
Po schłodzeniu, dłońmi oprószonymi pozostałym cukrem pudrem formować z masy kuleczki. Obtaczać zrobione kulki w kakao lub startej na drobnej tarce czekoladzie. Zrobione trufle przełożyć do papierowych foremek i wstawić do lodówki. Przechowywać nie dłużej niż trzy dni w lodówce.