Składniki:
Biszkopt:
8 jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
3,5 szklanki jogurtu
7 łyżeczek żelatyny
Pół szklanki cukru pudru
1 szklanka śmietany kremówki
2 łyżki ugotowanego maku
1 tabliczka startej czekolady
Masa marcepanowa i bita śmietana do dekoracji
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać. Do gotowej gładkiej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do wysmarowanej tortownicy, włożyć do nagrzanego piekarnika i upiec na złoty kolor. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Żelatynę namoczyć, a gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej.
Śmietanę ubić z cukrem, dodać jogurt i wymieszać, a następnie rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę.
Do tężejącego kremu jogurtowego dołożyć startą czekoladę i mak i wymieszać.
Jeden blat biszkoptowy umieścić w tortownicy i posmarować kremem, przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki i schładzać około 2-3 godziny.
Masę marcepanową rozwałkować i utworzyć z niej falbankę. Boki tortu posmarować bitą śmietaną, falbankę marcepanową ułożyć na wierzchu tortu, a środek wypełnić wyciśniętymi przez tutkę kleksami z bitej śmietany.