Przetwory
Wykonane samodzielnie letnie przetwory, soki i kiszonki to źródło zdrowia, po które chętnie sięgamy w jesienno-zimowych okresie przeziębień. Przepisy przekazywane dawniej z pokolenia na pokolenie były rodzinną tajemnicą, dziś są dostępne dla każdego zainteresowanego w internecie. Wybór jest ogromny, tak samo jak dostępnych na letnich targach warzyw i owoców.
Do najpopularniejszych przetworów należą te robione z ogórków. Polacy uwielbiają kiszone ogórki, ale pomysłów na wykorzystanie tych warzyw jest oczywiście dużo więcej. To samo dotyczy dżemów. Nie tylko z truskawek i wiśni, ale nawet z cukinii. Kreatywność nie zna granic, ponieważ można je między sobą łączyć oraz doprawiać na przykład miętą.
Najdłużej przygotowuje się nalewki owocowe. Te potrzebują więcej czasu ale też pracy i specjalistycznego sprzętu. Na szczęście ten jest coraz lepiej dostępny, zwłaszcza w okresie letnim. Jeśli mamy nadmiar owoców, zamiast nalewki możemy przygotować soki i syropy, malinowy, porzeczkowy, agrestowy, syrop z kwiatu czarnego bzu.
Latem czasu stale nam brakuje, tyle różnych aktywności mamy do wyboru. Dobrze jednak poświęcić kilka dni tych letnich miesięcy na przygotowanie porcji witamin, która wspomoże nasze zdrowie zimą, przypomni nam o lecie i wzbogaci naszą kuchnię w czasie, kiedy nie będziemy mieć dostępu do świeżych owoców.