Składniki:
5 jajek
Szklanka śmietanki kremówki
25 dag czekolady (po połowie gorzkiej i deserowej)
? szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
3 pełne łyżki masła
Wykonanie:
Śmietanę mocno ochłodzić, ubić na sztywną masę i wstawić do lodówki.
Czekoladę połamać, włożyć do miseczki, dodać 2 łyżki wody, miseczkę ustawić na garnku z gorącą wodą i mieszając doprowadzić do rozpuszczenia (podgrzewać garnek z wodą w razie potrzeby).Oddzielone od białek żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru na gładki krem. Białka ubić z resztą cukru pudru na lśniącą pianę.
Utartą masę żółtkową połączyć ze stopioną czekoladą, a następnie dokładać po łyżce ubitej piany z białek i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Foremki mocno nasmarować masłem i napełnić do 2/3 wysokości masą. Wstawić do bardzo gorącego piekarnika (210 stopni) na około 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika szybko posypać kakao i od razu podawać.