Serowa babka

0
23

Składniki:

1. 20 dag cukru
2. 3 jajka
3. 15 dag margaryny
4. 25 dag mąki
5. 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
6. 1 opakowanie kisielu cytrynowego
7. 1 opakowanie cukru waniliowego
8. Sok wyciśnięty z połówki cytryny
9. Pół łyżeczki aromatu cytrynowego
10. 25 dag waniliowego serka homogenizowanego

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dodać miękką margarynę i dokładnie utrzeć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kisielem. Powoli przesiewać przez sitko do masy jajecznej cały czas mieszając. Następnie po łyżce dodawać serek waniliowy, sok wyciśnięty z połowy cytryny i aromat cytrynowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Przygotować formę keksową (najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia lub folią aluminiową) i przełożyć do niej przygotowane ciasto. Wyrównać powierzchnię. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Ciasto wstawić do piekarnika na około 50 minut.
Po wyjęciu można polukrować i posypać skórką cytrynową, oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową (według uznania).