Składniki:
25 dag mąki
4 łyżki drobnego cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
600 ml jogurtu greckiego2 jajka
2 łyżki oliwy olej do smażenia
Świeże owoce (maliny, jagody,jeżyny)
Wykonanie:
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Jajka roztrzepać i wymieszać z połową jogurtu i oliwą. Dodać mąkę z proszkiem i cukrem i energicznie wymieszać. Ciasto ma być gładkie,jednolite i dosyć gęste.
Rozgrzać na patelni niewielką ilość oleju. Na gorący olej kłaść łyżką nieduże placuszki i usmażyć po obu stronach na ciemnozłoty kolor.
Po zdjęciu z patelni, układać na papierowych ręcznikach, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać polane resztą jogurtu i przybrane dowolnymi świeżymi owocami. ( Do ciasta można dodać pół łyżeczki cynamonu, lub zrobić je na słono- bez cukru i podawać z sosem tzatziki.