Składniki:
1,65 litra mleka
1,5 tabliczki posiekanej lub startej gorzkiej czekolady (15 dag)
6-8 łyżek błyskawicznej kaszy manny
1 szklanka śmietanki kremówki
1 torebka budyniu czekoladowego
12 łyżek cukru
Wykonanie:
Kaszkę wymieszać z 7 łyżkami cukru. Zagotować, 0,85 litra mleka, wsypać kaszkę z cukrem i ciągle mieszając gotować 2 minuty. Przelać do miski, przykryć folią aluminiową i odstawić do ostygnięcia.
Proszek budyniowy wymieszać ze 100 ml mleka i 5 łyżkami cukru. Zgotować 700 ml mleka,wlać rozrobiony budyń i energicznie wymieszać, zagotować. Zestawić z ognia, dodać połowę posiekanej czekolady mieszać aż do rozpuszczenia czekolady. Przelewać do miski, przykryć folią aluminiową i odstawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z zimną kaszą manną. Przemieszać budyń czekoladowy dodać do niego resztę startej czekolady. Jeszcze raz przemieszać. W szklane pucharki wlewać na przemian małe porcje kaszki i na nią wylewać czekoladowy budyń. Udekorować wierzch według uznania.