Wraz z pojawianiem się na rynku nowych artykułów spożywczych poszerzana jest także nasza
wiedza na temat jedzenia i żywności. W ostatnich latach nowością a jednocześnie trendem stała się
zdrowa żywność określana także mianem żywności ekologicznej lub żywności biologicznej.
Gospodarstwa gdzie produkowana jest zdrowa żywność nie stosują syntetycznych nawozów i
środków ochrony upraw. Do produkcji nie stosuje się także hormonów, antybiotyków i sztucznych
dodatków. Dlatego na półkach sklepowych zdrowa żywność jest specjalnie oznakowana. Etykietę z
napisem „zdrowa żywność” otrzymuje żywność z atestem wystawionym przez jeden z
uprawnionych ośrodków. W Polsce jest to: Ekoland, Ekorol, Polski Klub Ekologiczny, Instytut
Ekologii Terenów Uprzemysłowionych lub Polskie Towarzystwo Rolniczo-Ekologiczne. Do
najbardziej popularnych produktów z półki „zdrowa żywność” zaliczają się ziarna zbóż, mąka
pszenna i mąka żytnia, pszenne i żytnie makarony razowe, przetwory owocowe i warzywne,
warzywa świeże i suszone. Jeśli wziąć pod uwagę sposób w jaki zdrowa żywność jest produkowana
możemy śmiało oczekiwać, że będzie ona zawierała więcej witamin, minerałów i innych
składników odżywczych aniżeli zwykła żywność. Dodatkowo proces produkcji sprawia, że zdrowa
żywność ma też w sobie mniej metali ciężkich, azotanów, pestycydów i innych toksyn. Niemniej z
uwagi na to, że skażenie środowiska z roku na rok jest coraz większe żaden z producentów nie
zagwarantuje nam, że oferowana przez niego zdrowa żywność będzie całkiem wolna od
zanieczyszczeń. Zdrowa żywność ma jednak pewne wady. Na terenie naszego kraju zdrowa
żywność jest dostępna tylko w niektórych sklepach, a do tego jej cena jest dość wysoka. Jednak
zdrowie i dobre samopoczucie zapewnić nam może nie tylko zdrowa żywnośćale również zdrowe
żywienie. A zdrowe żywienie to nic innego jak wypracowanie w sobie zdrowych nawyków
żywieniowych związanych z regularnym spożywaniem posiłków w ciągu dnia.