PODUSZKI Z MORELAMI

0
36

Składniki:

10 żółtek
3 szklanki mąki
3 łyżki gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu lub wódki
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
40 dag suszonych moreli
1 kg tłuszczu do smażenia
Cukier puder
Sól

Wykonanie:

Przesiać mąkę ze szczyptą soli. Dodać śmietanę żółtka, cukier o raz proszek do pieczenia, ocet lub wódkę. Wszystko to posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto i wybić przez kilka minut wałkiem. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na pół godziny do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na cieniutki placek i pokroić na kwadraciki. Na połowie kwadracików położyć po 2 suszone morele, przykryć drugą połową kwadracików i mocno zlepić brzegi poduszeczek.
Ciastka smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Wyjmować ostrożnie i osączać z tłuszczu. Ciastka układać na półmisku i obficie posypać cukrem pudrem.