Składniki:
Na ciasto:
1. 5 łyżek mąki pszennej
2. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
3. 3 łyżki kakao
4. 5 jajek
5. 1 szklanka cukru
6. 1 cukier waniliowy
7. 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
1. 0,3 litra śmietany kremówki
2. 3 łyżeczki żelatyny
3. 3 łyżki cukru pudru
4. Pół szklanki syropu miętowego
5. Świeże listki mięty
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek; białka ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po jednym żółtku, dokładnie wymieszać. Mąki połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika (170 stopni Celsjusza) na około 35 ? 45 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.
Żelatynę rozpuścić w niedużej ilości wody; śmietanę ubić na gładką masę z cukrem pudrem i syropem miętowym, dodać ostudzoną żelatynę i wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Kremem miętowym posmarować jeden krążek, przykryć drugim i wierzch posmarować resztą kremu. Udekorować świeżymi listkami mięty.