ORZECHOWY KREM

0
51

Składniki:

20 dag orzechów laskowych
Litr mleka
6 jajek
Laska wanilii
10 dag cukru

Wykonanie:

Orzechy laskowe poukładać na blaszce i podpiec kilka minut w piekarniku, nabiorą intensywniejszego aromatu. Zagotować mleko z laską wanilii. Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek, żółtka ucierać z cukrem aż do białości.
Wanilię wyjąć i do masy dolewać po trochu gorące mleko ciągle ucierając. Krem przełożyć do garnka i lekko podgrzewać ( nie gotować!) aż krem zgęstnieje i będzie dobrze przylegać do łyżki.
Posiekać grubo orzechy i 2/3 dodać do kremu a resztę zostawić do dekoracji. Delikatnie wymieszać i przełożyć do salaterki. Wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem posypać pozostałymi orzechami.
Zamiast orzechów można dodać 2 łyżki kawy rozpuszczalnej i będzie krem kawowy a nie orzechowy.