Warzywa jesienne są często niedoceniane przez smakoszy ponieważ nie zawierają tak dużej ilości lubianego cukru. Natomiast dostarczają do organizmu więcej witamin i minerałów, ponadto zaopatrują w błonnik oraz usprawniają przemianę materii.
Ziemniak, bogate źródło witamin
Ziemniaki są często niesłusznie obwiniane za nadwagę, problemy trawienne oraz choroby cywilizacyjne. Mało kto wie, że bulwy ziemniaków są bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawierają między innymi magnez, potas, wapń oraz witaminy z grupy B a także witaminy D, K i C.
Najlepiej ziemniaki gotować w skorupce ponieważ tracą w czasie gotowania najmniej witaminy C. Natomiast nie należy trzeć go na tarce gdyż w ten sposób utlenia się zawarta w warzywie
witamina C.
Nieoceniony pomidor
Najsmaczniejsze i najzdrowsze pomidory to te zerwane prosto z krzaka. Są one bogatym źródłem potasu, a także zawierają w swoim miąższu barwnik likopen który działa przeciw nowotworowo, a także obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienia tętniczego. Mało kto wie, że dwa solidne pomidory potrafią zaspokoić dobowe zapotrzebowanie na witaminę C, a także są bogatym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E.
Burak postawi na nogi
Ciepły barszcz jest nieoceniony w chłodne dni, potrafi wzmocnić każdego. Przesadne jest stwierdzenie, że buraki są witaminową bomba, jednakże są bogatym źródłem kwasu foliowego oraz zawierają witaminę C. Moc buraka tkwi w posiadaniu soli mineralnych, węglowodanów oraz betaniny. Barwnik ten należy do grupy antocyjanów przy czym skutecznie hamuje namnażanie się bakterii. Jest to także cenny antyoksydant, który poprawiając natlenienie komórek organizmu poprawia pracę wszystkich narządów.