MUS TRUSKAWKOWY

0
30

Składniki:

10 dag biszkoptów
200 ml śmietanki kremówki
5 dag roztopionego masła
100 ml pełnego mleka
10 dag cukru pudru
20 dag mrożonych truskawek
5 łyżeczek żelatyny
1 torebka galaretki wiśniowej
1 łyżka wiórków kokosowych

Wykonanie:

Pokruszyć biszkopty, wymieszać ze stopionym masłem i wykleić nimi dno czterech foremek w kształcie serca. Wstawić do lodówki.
Truskawki rozmrozić, posypać łyżką cukru pudru, rozetrzeć łyżką i przetrzeć przez sitko. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gotującej wody.
Śmietankę wymieszać z mlekiem i cukrem pudrem, podgrzać i wymieszać z żelatyną i przetartymi truskawkami. Przestudzić i gdy zacznie tężeć wylać do foremek na masę biszkoptową. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 300 ml gorącej wody i wystudzić.
Foremki na chwilkę zanurzyć w gorącej wodzie, aby deser było łatwiej wyjąć. Wyłożyć na półmisek (biszkopty mają być na spodzie). Polać tężejącą galaretką i udekorować wiórkami kokosowymi.