Malinowiec na waflach

0
25

Składniki:

1. 25 dag wafli
2. 7 łyżeczek żelatyny
3. 10 dag miękkiego masła
4. 15 dag cukru
5. 30 dag malin
6. 1 kilogram naturalnego jogurtu
7. Pół kilograma zmielonego twarogu
8. Sok z jednej cytryny
9. 1 łyżka cukru pudru
10. Świeża mięta do dekoracji

Wykonanie:

Wafle pokruszyć (5 dag odłożyć) i dokładnie wymieszać z miękkim masłem, a następnie wylepić powstałą masą natłuszczone dno tortownicy. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Żelatynę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Połowę malin wymieszać z 3 dag cukru, zagotować i przetrzeć przez sitko. W gorącym przecierze malinowym rozpuścić 1/6 żelatyny.
Jogurt dokładnie wymieszać ze zmielonym twarogiem, sokiem z cytryny i resztą cukru. Dodać do masy rozpuszczoną resztę żelatyny i dokładnie połączyć. Dodać garść całych malin. Całość wylać na masę waflową, nałożyć niewielkie porcje musu malinowego i widelcem delikatnie przemieszać. Wstawić na dwie godziny do lodówki.
Na patelni rozpuścić 2 łyżki cukru, aż powstanie karmel, dodać do niego resztę pokruszonych wafli i gdy masa zastygnie wylepić nią (pokruszoną) boki ciasta. Udekorować malinami i listkami mięty, a także waflami i cukrem pudrem.