LODOWE TIRAMISU

0
26

Składniki:

0,5 kg serka mascarpone
10 dag cukru pudru
Szklanka śmietanki kremówki
5 dag gorzkiej czekolady
Szklanka bardzo mocnej kawy
4 łyżki likieru amaretto
25 dag podłużnych biszkoptów

Wykonanie:

Mascarpone wymieszać z cukrem, kremówkę ubić, 4 łyżki odłożyć do dekoracji i wstawić do lodówki. Pozostałą śmietanę wymieszać z serkiem mascarpone. Czekoladę drobno posiekać i dodać do masy.
Połączyć kawę z likierem migdałowym i przelać do miski. Wąską długą foremkę wyłożyć folią spożywczą tak, aby wystawała poza jej brzegi.
Maczać w kawie biszkopty i układać na dnie foremki, a następnie brzegi także wyłożyć biszkoptami. Część masy wyłożyć na środek formy i wyrównać na całą powierzchnię. Wzdłuż ułożyć biszkopty. Wyłożyć resztę masy i przykryć biszkoptami, a następnie wystająca folią spożywcza. Wstawić do zamrażarki, na co najmniej 4 godziny.