Składniki:
Pół szklanki cukru
4 jajka
20 dag gorzkiej czekolady ( 2 tabliczki)
Szklanka śmietanki kremówki
3 łyżki masła
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
Wisienki koktajlowe lub wiśnie z kompotu
Wiórki z białej i gorzkiej czekolady
4 łyżki wiśniówki lub wiśniowego likieru
Wykonanie:
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka włożyć do miseczki, wsypać cukier i cukier waniliowy i ubić na parze. Gdy masa nabierze konsystencji gęstej śmietany zdjąć miseczkę z pary.
Czekoladę połamać, włożyć do miseczki, dodać 3 łyżki wody i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Utrzeć masło, dodać rozpuszczoną czekoladę, a gdy przestygnie połączyć z masą żółtkową.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i połączyć z ubitą na sztywno śmietanką i wiśniówką. Białka ubić na pianę i dodawać powoli do masy, delikatnie wymieszać. Na końcu wszystko wymieszać z masą czekoladową.
Ponakładać do pucharków i schłodzić, a przed podaniem udekorować wiórkami czekoladowymi i wisienkami.