Indyki

0
19

Indyki

Początkowa rasa indyków to Bronz Standard wyróżniało je ciemno brązowe upierzenie. Z tej rasy powstały między innymi Bronz szerokopierśne, Małe Białe Wirgińskie, Beltsville. Te ptaki są najbardziej rozpowszechniana rasą na świecie ponieważ bardzo łatwo przystosowują się do przyzagrodowego chowu. Dorosły indor osiąga masę dziewięciu kilogramów, a indyczka sześciu, znosi ona około 60 jaj o masie 80 gram , w porównaniu jajo kurze warzy 56 gram. Pisklęta indycze są o wiele bardziej delikatniejsze od kurzych. Indyki są bardziej wymakające w hodowli od kur, potrzebują wilgotnego powietrza od 50 do 70 procent. Najbezpieczniejsza ściółka to wióry suchego miękkiego drewna. Światło należy ograniczać stopniowo. Wahania temperatury są niebezpieczne powinna wynosić od 33-36 stopni Celcjusza. Na jednym metrze kwadratowym powinno być osiem indorów lub dziesięć indyczek. Każdy krąg indyczy musi być wyposażony w elektryczną lub gazową kwokę, poidła automatyczne typu dzwon 4-6 tacek do paszy. Przed rozpoczęciem hodowli domowej lub masowej musimy się zastanowić czy mamy do tego odpowiednie warunki, ponieważ indyk jest to drób bardzo wymagający w hodowli