Indyk

0
38

Hodowla indyków

Ostatnie lata przynoszą wzrost sprzedaży mięsa indyczego. Wieprzowina cieszy się złą sławą wśród dietetyków, wołowina i cielęcina są z kolei bardzo drogie. W tej sytuacji konsumenci skłaniają się w stronę drobiu. Mówi się, że mięso indyków zawiera mniej antybiotyków, niż mięso kurze, stąd też taka popularność tego gatunku ptaków. Pisklęta indycze kupuje się w wylęgarniach. Już na tym etapie trzeba sprawdzić, jak przebiega ich hodowla i czym są karmione. Wymagają one bowiem wysokoenergetycznej paszy wzbogaconej preparatami witaminowo-mineralnymi. W późniejszym czasie wymagania pokarmowe samic i samców stają się różne, dlatego warto jak najwcześniej przeprowadzić segregację płci. Indyki są znacznie większe od indyczek. Masa ich jest jednak uzależniona od typu na jakiego hodowlę się zdecydujemy. W wylęgarniach można kupić pisklęta indycze typu lekkiego, średniego i ciężkiego. Różnią się one nie tylko masą, ale też ilością jaj, które składają i czasem, jaki potrzebują, aby osiągnąć dojrzałość.