HALIBUT Z CUKINIĄ

0
60

Składniki:

4 nieduże cukinie
Pół kilograma halibuta pokrojonego na 8 plastrów
40 dag makaronu wstążki
4 łyżeczki masła
4 łyżeczki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
20 dag śmietany tymianek
Sól, pieprz

Wykonanie:

Cukinie przekroić wzdłuż i pokroić w cienkie paski. W garnku zagotować dużą ilość osolonej wody, wrzucić cukinię i chwilkę blanszować. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Filety z halibuta opłukać zimną wodą i dokładnie osuszyć. Posolić i skropić sokiem z cytryny.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić.
Trochę masła rozgrzać na patelni i usmażyć rybę z obu stron po 3 minuty. Odstawić w ciepłe miejsce.
Podsmażyć czosnek, dodać śmietanę i gotować na małym ogniu około 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem, dodać tymianek i cukinię. Jeszcze chwilę pogotować. Makaron wymieszać z sosem, a na wierzchu ułożyć kawałki ryby.