Góralskie przysmaki

1
27

„W górach jest wszystko, co kocham” – te słowa mogłoby wypowiedzieć wielu ludzi. A nawet jeśli nie wszystko – to chociaż wiele. Góry mają w sobie tak niepowtarzalny majestat i spokój, że już sam pobyt tam pomaga zregenerować siły. Do tego przyjaźni górale i pyszne jedzenie i już czujemy się wyśmienicie! A jakie są typowe góralskie kulinaria? Przede wszystkim oczywiście oscypki. Tu do wyboru mamy oscypki krowie albo owcze oraz o różnym kształcie oraz wielkości. Warto też zakupić miękki podpuszczkowy ser- bryndzę, Czego jeszcze warto spróbować podczas pobytu w górach? Kwaśnicy! Kwaśnica jest to zupa z kiszonej kapusty z dodatkiem mięsa. Od kapuśniaku różni się tym, że nie ma żadnych jarzyn w sobie. Warto dobrze poszukać, a może uda nam się znaleźć miejsce, w którym spróbujemy kwaśnicy sporządzonej na wywarze z rybich łbów, która tradycyjnie spożywana jest w Wigilię Bożego Narodzenia. Czego jeszcze można spróbować? Na szlakach często stoją góralki (jak np. w Pieninach przy wejściu żółtym szlakiem na Trzy Korony) oferując domową, pyszną maślankę.

1 KOMENTARZ

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.