Jak wybrać dobre wino półsłodkie?
Wina półsłodkie to te, po które Polacy sięgają najczęściej. Jest to kategoria pośrednia, ale najbliżej mu do tego słodkiego, ze względu na zawartość cukru, która wynosi od 12 do 45 gram na litr trunku. Wybór trunków w każdym markecie jest w dzisiejszych czasach ogromny i często sami nie wiemy na, co się zdecydować i jakie kategorie brać pod uwagę przy ich wyborze. Przeciętna kobieta wchodząc do sklepu podejdzie pod półkę z alkoholem, popatrzy na butelki i wybierze tą z ładą szatą graficzną. Mężczyzna zaś będzie szukał pomarańczowej karteczki z przeceną. Nikomu nie ubliżając, tak to często wygląda, a wielu gorączkowo zadaje sobie pytanie: jak wybrać dobre wino czerwone półsłodkie? Otóż pierwszą rzeczą, jakiej szukamy na etykiecie, jest kraj i region pochodzenia. Jeśli są podane, wiemy już, że nie będzie to wino zlewane z różnych krajów. Następnie zwracamy uwagę na nazwę szczepów, z jakich konkretne wino zostało wyprodukowane. Ważny jest też rocznik zbioru, sam producent oraz obszar, na którym uprawiana jest winorośl używana do produkcji tego typu wina. W każdym kraju stosowane są nieco inne zakresy dodawania cukru do trunku, Warto zatem dowiedzieć się, które kraje produkują wina słodsze (jeśli w takich lubujemy) lub kwaśniejsze (jeśli wolimy takie).