DESER JAJECZNY

0
36

Składniki:

1 litr mleka
6 jajek
5 dag gorzkiej czekolady
12,5 dag cukru

Wykonanie:

Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Mleko podgrzać, dodać cukier i mieszać aż do rozpuszczenia, zagotować. Gdy mleko zacznie się gotować, wrzucać po jednej łyżce pianę. Po wypłynięciu,delikatnie odwracać każdą piankę i czekać aż znowu wypłynie (po jednej minucie na każdą stronę). Przecedzić mleko i jeszcze raz zagotować. Ukręcić żółtka i powoli wlewać do nich gorące mleko. Garnek wstawić do drugiego z gotującą się wodą i podgrzewać krem ciągle mieszając aż masa zacznie gęstnieć (nie gotować). Krem nałożyć do pucharków i schłodzić. Do każdego pucharka włożyć parę gotowanych pianek i posypać startą na wiórki czekoladą ( do kremu można dodać roztarte na miazgę owoce jagodowe).