Czy warto zająć się hodowlą indyków?

0
25

Czy warto zająć się hodowlą indyków?

Mięso indycze słynie ze swoich walorów zdrowotnych, jest smaczne i ma duże walory odżywcze. Ze względu na niską zawartość tłuszczu i dużą ilość białka jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne. Poleca się je przy dietach niskokalorycznych oraz przy alergiach. Zawiera wiele potrzebnych witamin (zwłaszcza z grupy B, w tym B12) i mikroelementów, jak chociażby fosfor, potas czy magnez. Dlatego chętnie spożywają je osoby starsze i rekonwalescenci. Spożywanie mięsa z indyka zaleca się również dzieciom, kobietom ciężarnym i karmiącym.

W związku ze wzrostem zainteresowania zdrową żywnością w naszym kraju, zauważyć się dało w ostatnich latach rosnącą popularność hodowli indyków. Chcąc jednak je hodować we własnym gospodarstwie trzeba pamiętać o tym, że wymagają one szczególnego traktowania.
Pisklęta indycze są bowiem bardziej wrażliwe od kurcząt na warunki środowiskowe. Wymagają wyjątkowej higieny pomieszczeń, wybiegów oraz żywienia. Indyczęta po wykluciu wymagają też przez dłuższy czas wyższej temperatury, mają większe zapotrzebowanie na tlen i są bardziej wrażliwe na stres.

Indyczki hoduje się przez 12 do 16 tygodni, a ich waga w trakcie uboju wynosi ok. 9 kg. Natomiast chów indyków prowadzi się do 20-24 tygodnia życia, ważą wtedy 16 do 20 kg.