Przede wszystkim herbata jest podstawowym napojem, który towarzyszy nam przy niemal każdym posiłku. Jest także świetnym sposobem na rozgrzanie się w ponury, zimny dzień. Jednak większość osób stawia na szybki sposób przyrządzenia tego napoju. Wybieramy przede wszystkim herbaty w torebkach oraz te granulowane. Nie trzeba być wielkim znawcą herbaty, by wiedzieć, że są to najgorszej jakości herbaty.
Lubimy także herbatki granulowane i tak zwane ice tea. Ani pierwsze, ani te drugie nie mają z herbatą nic wspólnego – czasem dodawany jest do nich ekstrakt z herbaty, jednak w tak niewielkiej ilości, że trudno powiedzieć o tym napoju, że zawiera herbatę.
A wielka szkoda – herbata dobrej jakości (prawidłowo zaparzona) jest niezwykle zdrowym naparem, który ma wyjątkowy smak. A smaków herbaty jest niesamowita ilość. Zaczynając od jej rodzajów: czarna (najbardziej popularna w Polsce), czerwona, zielona, biała i yerba mate. Każdą z tych herbat można kupić z różnymi dodatkami smakowymi (np. suszone owoce, hibiskus itp.).
W momencie, gdy zaczniemy samodzielnie parzyć herbatę – zaczniemy dostrzegać różnice w smaku herbat pochodzących z różnych regionów. Herbata może być niesamowitą przygodą dla naszych kubków smakowych. Zwłaszcza, że może służyc także jako przyprawa, czy też dodatek do różnego rodzaju dań.