Czy Polacy potrafią pić herbatę?

0
46

Ostatnio usłyszałam, że jesteśmy tym narodem w Europie, który pije najwięcej herbaty. Z drugiej strony – jesteśmy także tym narodem, który na temat sposobu parzenia herbaty wie najmniej. Dlaczego tak się dzieje?

Przede wszystkim herbata jest podstawowym napojem, który towarzyszy nam przy niemal każdym posiłku. Jest także świetnym sposobem na rozgrzanie się w ponury, zimny dzień. Jednak większość osób stawia na szybki sposób przyrządzenia tego napoju. Wybieramy przede wszystkim herbaty w torebkach oraz te granulowane. Nie trzeba być wielkim znawcą herbaty, by wiedzieć, że są to najgorszej jakości herbaty.

Lubimy także herbatki granulowane i tak zwane ice tea. Ani pierwsze, ani te drugie nie mają z herbatą nic wspólnego – czasem dodawany jest do nich ekstrakt z herbaty, jednak w tak niewielkiej ilości, że trudno powiedzieć o tym napoju, że zawiera herbatę.

A wielka szkoda – herbata dobrej jakości (prawidłowo zaparzona) jest niezwykle zdrowym naparem, który ma wyjątkowy smak. A smaków herbaty jest niesamowita ilość. Zaczynając od jej rodzajów: czarna (najbardziej popularna w Polsce), czerwona, zielona, biała i yerba mate. Każdą z tych herbat można kupić z różnymi dodatkami smakowymi (np. suszone owoce, hibiskus itp.).

W momencie, gdy zaczniemy samodzielnie parzyć herbatę – zaczniemy dostrzegać różnice w smaku herbat pochodzących z różnych regionów. Herbata może być niesamowitą przygodą dla naszych kubków smakowych. Zwłaszcza, że może służyc także jako przyprawa, czy też dodatek do różnego rodzaju dań.