CIASTKA PTYSIOWE

0
34

Składniki:

20 dag mąki (1 szklanka)
1 szklanka wody
3 łyżki masła (smalcu)
3 jajka
Olej do głębokiego smażenia
Sól, cukier puder do posypania

Wykonanie:

W garnku zagotować wodę z masłem lub smalcem i szczyptą soli. Do wrzątku wsypać przesianą mąkę energicznie mieszając. Cały czas mieszać aż masa będzie gładka, lśniąca i będzie odstawać od ścian naczynia. Trochę przestudzić, a następnie mikserem miksować dodając po jednym jajku. Wystudzić (najlepiej ciasto ptysiowe przygotować poprzedniego dnia).
Rozgrzać w rondlu olej. Przełożyć ciasto do szprycki (nie może to być papierowa tutka ani worek cukierniczy, bo ciasto jest dosyć twarde). Do rozgrzanego oleju wyciskać długie paluszki (można formować w kółka albo serca) i smażyć na złoty kolor, wyjmować łyżką cedzakową i osączać na papierowym ręczniku ze zbędnego tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.