BUDYŃ Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

0
28

Składniki:

2 szklanki mleka
3.5 łyżki mąki ziemniaczanej
Aromat rumowy
2 żółtka
Kilka łyżek syropu malinowego
25 dag białej czekolady
2 łyżki soku z cytryny
Pół szklanki dżemu morelowego

Wykonanie:
Przesianą mąkę zmiksować z żółtkami i 6 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować i ciągle mieszając wlać rozpuszczoną mąkę z żółtkami, ponownie zagotować i jeszcze chwilkę trzymać na ogniu aż budyń zacznie gęstnieć. Pół czekolady (5 dag) roztopić na parze i wylać na płaski zimny talerz, odstawić do zastygnięcia. Pozostałą czekoladę zetrzeć na tarce i wymieszać z budyniem. Dodać kilka kropli aromatu rumowego. Budyń nałożyć do pucharków.
Dżem morelowy podgrzać z sokiem cytrynowym,a następnie przetrzeć przez sitko i wyłożyć na ciepły budyń. Cienkim strumyczkiem wylać na deser spiralnie sok malinowy. Z czekolady na talerzu zeskrobać cienkie wiórki i udekorować budyń.