Składniki:
4 banany
Pół szklanki mleka
1 szklanka mąki
3 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sok z cytryny
Skórka otarta z cytryny
Cukier puder
Cynamon
Sól olej do głębokiego smażenia
Wykonanie:
Zmiksować jajka z mąką,mlekiem, śmietaną, cukrem, cukrem waniliowym, skórką otartą z jednej cytryny, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli na gęste, lejące ciasto. Wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
Banany obrać,przekroić na pół skropić sokiem z cytryny.
W rondlu rozgrzać olej. Części bananów zanurzać w cieście a następnie wkładać do rozgrzanego oleju i smażyć na złoty kolor. Wkładać na raz tylko tyle połówek bananów żeby mogły swobodnie pływać.
Banany wyciągać widelcem lub patyczkiem, układać na talerzu z papierowym ręcznikiem, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać ciepłe oprószone cukrem pudrem i cynamonem.