Agrest jako źródło młodości. Zjedz świeży lub zrób maseczkę na twarz

0
26

Świeżo zebrany agrest jest sposobem na pozbycie się problemów z zaparciami. Z kolei suszony świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla środków stymulujących układ trawienny do pozbycia się toksyn. Zdaniem Polaków, agrest smakuje najlepiej na przełomie lipca i sierpnia. Przetwory agrestowe cenione są w Europie Środkowej, chociaż statystycznie konsumujemy ich z roku na rok coraz mniej.
Niepowtarzalne właściwości

Agrestowi trudno odmówić szczególnych właściwości prozdrowotnych. Bogaty w błonnik zawiera znacznie mniej kalorii od swojego genetycznego brata – porzeczki. Dojrzały jest smaczny i słodki, nawet jedzony z grubawą skórką.

Badania dowodzą, że agrest zawiera wiele istotnych dla prawidłowego rozwoju człowieka minerałów, a w tym m.in. wapń, fosfor oraz magnez i żelazo. Poza tym owoc ten korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, a przy tym działa moczopędnie. Agrest dzięki dużej zawartości magnezu poprawia samopoczucie, zapobiega anemii, obniża poziom cholesteroli we krwi – wiele osób stosuje go także jako naturalny peeling (ze względu na zawartość delikatnych pestek w miąższu). Częste spożywanie agrestu sprzyja usuwaniu nadmiaru kwasu moczowego, sprzyja także walce z artretyzmem.
Zestaw witamin

Masz problemy z cerą? Agrest wpływa kojąco na skórę, dlatego można stosować go jako maseczkę – w ten sposób dostarczymy skórze korzystny koloryt, uzupełnimy witaminy A oraz C i B.